AutoTip.cz

Nejčtenější motoristický
čtrnáctideník v česku

Vyhledávání
Výlet: Slavnosti jídla v Litomyšli

Výlet: Slavnosti jídla v Litomyšli

6. 4. 2014
Magdalena Dobromila Rettigová se proslavila především Domácí kuchařkou, vydanou v roce 1826. Její popularita neklesá ani téměř po dvou stoletích, což dokazují Gastronomické slavnosti, jež nesou jméno zmíněné zastánkyně tradiční české kuchyně. Pokud tedy máte rádi jídlo, zavítejte ve dnech 12. až 25. května do krásné Litomyšle. Tématem již třetího ročníku slavností jsou „Rozličné ryby a vodní žoužel“, jimž i sama Dobromila Rettigová věnovala ve své kuchařce celou jednu kapitolu. Kromě tradičních ryb, jako jsou kapr, pstruh nebo štika, najdeme v knížce recepty na úhoře, mníka, mušle nebo raky a žáby. Litomyšl a ryby, to je navíc tradiční spojení. Ve městě totiž najdeme jednu z nejstarších pstruháren v českých zemích, kterou založil mlynář Kašpar Vacek již v roce 1862. Samotné slavnosti jsou rozděleny do několika částí. Ve dnech 12. až 23. května bude ve vybraných restauracích v Litomyšli probíhat tzv. Gastronomická pouť, kde šéfkuchaři budou hostům servírovat vybrané lahůdky. Návštěvníci získají v každém podniku jedno razítko do karty. Kdo jich bude mít na kontě alespoň čtyři, může se zúčastnit soutěže o hodnotné ceny. (více v čísle 08/14)
Objednat Auto Tip 08/14 zpět na číslo

ArchivPřejít do archivu