Citroën DS 19 a DS 23 Pallas
23. 2. 2014
Objednat Auto Tip 01/14
zpět na číslo
Po staletí se francouzská města Castelnaudary, Carcassonne a Toulouse hádají o cassoulet. Gourmeti dobře vědí, že jde o francouzské národní jídlo. Vzniklo za stoleté války a je v něm jednoduše řečeno všechno, co se tenkrát doma našlo. Výsledek pojmenovali po speciální míse, v níž se naráz zapékají uzeniny, vepřové, kachna a sádlo. To všechno s pořádnou dávkou fazolí. Pochoutku z jihozápadní Francie nezmiňujeme náhodou. Citroën DS je totiž upečený podle podobného receptu. Všechno, co měli tehdejší vývojáři k dispozici, hodili do speciálně tvarované „mísy“ a vytvořili vůz, jenž už nikdy nevyjde z módy. Z řady DS se stala bohyně i proto, že použito bylo to nejlepší z tehdejší doby. Pokrokový vysokotlaký hydraulický systém ovládal strojní řízení, samočinnou spojku i strojní brzdy s předními kotouči u rozvodovky. Samostatnou kapitolou je revoluční odpružení.
(více v čísle 01/14)